Teknologjitë dhe Evolucioni Bluetooth – A e dini se Bluetooth-i është kaq i vjetër?

Bluetooth është një teknologji që lejon pajisjet të shkëmbejnë të dhëna në një distancë të shkurtër nga njëra-tjetra, me valë. Teknologjitë dhe Evolucioni Bluetooth kanë ndryshuar shumë. Ideja e Bluetooth-it ishte të gjente një metodë wireless për pajisjet që të komunikonin me njëra-tjetrën në mënyrë që standardi RS-232 të mund të zëvendësohej dhe portat serike të mund të hiqen nga pajisjet. Meqenëse shpikja e Bluetooth po kalon nëpër shumë versione, 5 për të qenë të saktë, por çfarë kuptimi kanë të gjitha? Çfarë e bën Bluetooth 5.0 kaq të veçantë?

Bluetooth ka ekzistuar për më shumë se 20 vjet dhe tani është pothuajse në çdo celular dhe në një pjesë të palëvizshme të teknologjisë që zotëroni. Nëse po mendoni të blini një produkt që mbështet Bluetooth, por nuk jeni i sigurt se cili version i Bluetooth ju nevojitet, ne ju shpjegojmë të gjitha teknologjitë dhe Evolution Bluetooth.

Teknologjitë dhe Evolucioni Bluetooth

Teknologjitë Bluetooth janë bërë një pjesë thelbësore e botës sonë moderne. Nga pajisjet në shtëpitë dhe zyrat tona te mjetet që përdorim në lëvizje, këto teknologji me valë po na ndihmojnë të lidhemi dhe të komunikojmë si kurrë më parë. Dhe aftësia e tyre për të evoluar vazhdimisht siguron që ata të qëndrojnë në ballë për vitet në vijim.

Bluetooth 1.0 dhe 1.0B

Ne do të fillojmë teknologjitë dhe Evolution Bluetooth me versionet 1.0 dhe 1.0B. Bluetooth filloi në 1999 nga Sony Ericcson. Ata ndërtuan grupin e parë pa duar për celularin dhe Bluetooth-i tjetër shkoi në versionet 2 dhe 3. Motivimi i Bluetooth V2 dhe V3 është se si të rritet shpejtësia e të dhënave. Versioni 1, shpejtësia e të dhënave është mjaft e mirë për të mbajtur zërin. Jo mjaftueshëm i mirë për muzikë. Versioni 2, rrit shpejtësinë e të dhënave dhe prandaj është mjaft i mirë për të përcjellë muzikën tonë.

Bluetooth 2

Bluetooth 2 fillon duke pasur një kufje me valë për të përcjellë muzikën tonë. Versioni 2 është fillimi i epokës së kufjeve me valë, altoparlantëve me valë dhe audios në makinë. Kryesisht është ende i ashtuquajturi një është një, pikë për pikë komunikim.

Bluetooth 3

Bluetooth 3, fokusohet në bartjen e më shumë të dhënave. Në versionet 4 dhe 5, rregulli i dizajnit ndryshon plotësisht. Versioni 4 fokusohet në fuqinë e ulët. Sigurisht, shkalla e të dhënave rritet gjithashtu, por kriteri kryesor për të dalë me Versionin 4 është se si të zvogëlohet fuqia. Bluetooth 3 është gjithashtu i fokusuar në versionin pikë për pikë. Ato rrisin sasinë e të dhënave për të mbajtur dhe janë gjithashtu fillimi i transferimit të të dhënave. Pajisja e sportit dhe fitnesit është e veshshme që duam të monitorojmë shëndetin tonë. Ato janë të gjitha në versionin 3 të Bluetooth.

Bluetooth 4.0

Bluetooth 4 u prezantua në vitin 2010, në ditët e para të telefonit inteligjent, dhe është epoka e beacon-it në vend të një-me-një. Ky është gjithashtu fillimi i evolucionit të fuqisë së ulët. Versioni 4 është gjithashtu mënyra se si mund ta zvogëlojmë fuqinë në mënyrë drastike. Ai solli disa përmirësime të dukshme në krahasim me versionin e tij të mëparshëm, si Bluetooth Low Energy i cili lejon pajisje më të vogla si kufjet dhe gjurmuesit e fitnesit duke përdorur më pak energji.

Bluetooth 4.1

Bluetooth 4.1 solli disa përditësime të rëndësishme. Versionet e mëparshme kishin probleme me 4G të njohur ndryshe si LTE. Sinjalet e tyre do të ndërhynin me njëri-tjetrin dhe do të degradonin performancën e përgjithshme, ndërkohë që mbaronin jetëgjatësinë e baterisë. 4.1 siguron që të mos ketë mbivendosje midis lidhjes suaj Bluetooth dhe 4G, e cila po dilte në treg gjatë kësaj kohe. Një përmirësim tjetër i dukshëm me 4.1 është se tani të gjitha pajisjet 4.1 mund të shërbejnë si qendër dhe si pikë përfundimtare, gjë që nënkuptonte se pajisjet tuaja inteligjente nuk duhej të komunikonin më përmes telefonit, laptopit ose tabletit tuaj, ato mund të komunikonin drejtpërdrejt me njëra-tjetrën. Kjo dhe disa përmirësime gjithashtu rritën më tej efikasitetin e energjisë së Bluetooth.

Bluetooth 4.2

Bluetooth 4.2 pa një përmirësim të madh në shpejtësi, dy herë e gjysmë më të shpejtë të transmetimit të të dhënave, dhe gjithashtu rriti numrin e paketave ose të dhënave që mund të dërgohen dhjetëfish, por ndoshta përmirësimi më domethënës i Bluetooth 4.2 ishte futja e mbështetjes për IPv6 ose versioni 6 i protokollit të internetit. Ky përmirësim lejon që pajisjet Bluetooth të lidhen drejtpërdrejt me internetin dhe përmirësimi luajti një rol të madh në prezantimin e epokës së IoT. Tani çdo gjë, nga frigoriferët te termostatet e deri te dritat mund të lidhet me internetin dhe të kontrollohet nga ju edhe nga distanca. Përveç kësaj, ka pasur disa përmirësime të mëtejshme të menaxhimit të energjisë dhe sigurisë.

Bluetooth 5

Bluetooth 5 na afron më shumë me kohën aktuale. Me të, erdhi një tjetër dyfishim i shpejtësisë, tani 2 Mbps mbi 1 Mbps të 4.2. Gama e Bluetooth mori gjithashtu një përmirësim të madh, distanca maksimale u rrit nga 60 metra. Në realitet, ju nuk do të merrni këtë lloj diapazoni për shkak të mureve, pengesave dhe lidhjeve të tjera rreth jush. Versioni 5 është një rrjet rrjetë, kështu që shumë bisedojnë me shumë. Kjo është për të ndërtuar një rrjet rrjetë, diçka shumë e ngjashme me Zigbee.

Bluetooth 5.1

Ai u prezantua në vitin 2019 dhe solli disa veçori të reja dhe përmirësime të mëtejshme. Aftësia e këtij versioni ka të bëjë me pajisjet Bluetooth për të përcaktuar vendndodhjen tuaj. Kjo lejoi ardhjen e etiketave inteligjente të aktivizuara me Bluetooth në treg, të cilat mund t'i bashkëngjitni në sendet tuaja të rëndësishme, në mënyrë që të merrni një vlerësim se ku është bazuar në lidhjen Bluetooth.

Bluetooth 5.2

Ai erdhi rreth një vit më vonë dhe u fokusua kryesisht në përmirësimet për pajisjet audio. Shumë nga këto gjëra janë shumë teknike, kështu që ne nuk do të hyjmë në të, por ideja bazë është se ekziston një gjeneratë e re e audios Bluetooth të quajtur LE Audio ose me sa duket Audio me Energji të Ulët. Ky përmban një kodek të ri audio të quajtur LC3, i cili ofron audio me cilësi të lartë ndërsa përdor fuqi të ulët. Ai gjithashtu lejon transmetime të shumta të sinkronizuara të të dhënave, dhe për ta vënë atë në një term praktik, mendoni për kufjet tuaja me valë, në të kaluarën vetëm njëri prej tyre do të lidhej me telefonin tuaj, ndërsa kufja e dytë do të lidhej me të parën.

Lidhja e të dy sythave drejtpërdrejt me telefonin tuaj përmirëson besueshmërinë e lidhjes suaj dhe eliminon çdo vonesë ose problem sinkronizimi që mund të ketë pasur ndërmjet majtas dhe djathtas. Kjo teknologji mund të përdoret gjithashtu për të lidhur dy palë kufje në një burim të vetëm, diçka që nuk ishte e mundur më parë. Nëse dëshironi të merrni këtë lloj kufje, ne do t'ju sugjerojmë Xiaomi Buds 3T Pro.

Përfundim

Të gjitha këto teknologji Bluetooth dhe Evolucioni na sjellin sot. Padyshim që ka më shumë përmirësime në teknologjitë Bluetooth dhe Evolution, por ne mendojmë se kemi arritur të nxjerrim ndryshimet më të dukshme dhe më të lehta për t'u shpjeguar. Çfarë mendoni ju në lidhje me të? Çfarë do të shohim në të ardhmen?

Artikuj Të Ngjashëm