BE-ja tani do të detyrojë portin USB Type-C në të gjitha pajisjet, përfshirë iPhone!

Ligji me të cilin BE-ja ka luftuar me muaj më në fund është miratuar, tani të gjitha pajisjet duhet të përdorin portën USB Type-C. Prodhuesit do të detyrohen të krijojnë një zgjidhje universale të karikimit për të gjitha pajisjet, sipas një rregulli të ri të propozuar nga BE. Pajisjet iPhone janë në seksionin që intereson më shumë. Për shkak se Apple nuk përdori kurrë Micro-USB ose USB Type-C në pajisjet iPhone, ata përdorën gjithmonë Lightning-USB-në e tyre (iPhone 4 dhe seritë më të vjetra përdorën 30-pin). Xiaomi gjithashtu do të preket nga ky ligj. Sepse prodhuesit që përdorin Micro-USB në pajisjet e nivelit fillestar do të jenë gjithashtu përgjegjës për këtë ligj.

Të gjitha pajisjet ndërrojnë USB Type-C deri në vitin 2024

Me ligjin e ri të miratuar nga Parlamenti Evropian (BE), asambleja e përgjithshme me 602 vota pro, 13 kundër dhe 8 abstenime, të gjithë prodhuesit tani duhet të kalojnë në protokollin USB Type-C. Deri në fund të vitit 2024, telefonat inteligjentë, tabletët dhe pajisjet e tjera të shitura në BE do të duhet të pajisen me portin e karikimit USB Type-C. Ky ligj do të jetë më gjithëpërfshirës nga sa mendohet, sepse në nene thuhet se do të përfshijë edhe laptopët nga viti 2026.

BE-ja po detyron USB Type-C, për shumë arsye. Para së gjithash, të kesh një port të vetëm karikimi për të gjitha pajisjet do të parandalojë mbeturinat. Për më tepër, porta USB Type-C është një protokoll premtues, një standard i ri që ofron karikim dhe transferim të të dhënave me cilësi të lartë. Prodhuesi që do të preket më shumë nga ky vendim është sigurisht Apple. Ndoshta seria iPhone 14 është pajisje e gjeneratës së fundit që përdor portin USB Lightning. Ky projekt pritet të kursejë 250 milionë euro në vit.

Xiaomi Redmi do të ndikohet nga ky ligj

Pajisjet e para që vijnë në mendje kur flitet ky ligj janë iPhone, por do të përfshihen edhe prodhues të tjerë. Nën-marka e Xiaomi Redmi ende përdor Micro-USB në pajisjet e saj të nivelit të ulët. Kjo gjithashtu do të parandalohet, edhe pajisja e nivelit më të ulët duhet të përdorë USB Type-C. Në këtë mënyrë do të tentohet të krijohet një ekosistem i madh. Avantazh i mirë që të gjitha pajisjet do të përdorin të njëjtën portë USB. Redmi gjithashtu duhet të përdorë USB Type-C në pajisjet e nivelit fillestar.

Së fundmi u lëshua pajisja e parë Pure Android e Redmi, seria Redmi A1. Pajisjet e para Xiaomi ka përgatitur në kuadër të projektit Android One pas Mi A3. Mund të gjeni më shumë informacion rreth Redmi A1 dhe Redmi A1+ në Ky artikull. Seria Redmi A1 i takon përdoruesit me pajisjen e saj të nivelit fillestar dhe çmimin e përballueshëm, por megjithatë përdor portën Micro-USB, kjo situatë do të shmanget gjithashtu me ligjin e BE-së.

Procesi ligjor dhe rezultati

Këshilli Evropian do të duhet të miratojë zyrtarisht direktivën e përgatitur përpara se ajo të publikohet në Gazetën Zyrtare të BE-së (OJEU). Ligji do të hyjë në fuqi 20 ditë pas publikimit zyrtar. Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian do të kenë më pas 12+12 muaj për të transpozuar ligjet në kushtetutat e tyre. Rregullat e reja do të jenë të pavlefshme për pajisjet e lëshuara përpara këtij ligji. Ju mund të gjeni më shumë informacion për këtë ligj nga këtu. Qëndroni të sintonizuar për lajme dhe më shumë përmbajtje.

 

Artikuj Të Ngjashëm